Zeleninová krémová polévka s kerblíkem
Ingredience
Brambory |
400 g |
Celer bulvový |
0.25 ks |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mrkev, celer a petržel očistíme a omyjeme. Pak kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Omytý kerblík drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- V hrnci si rozpálíme olej s máslem a kořenovou zeleninu krátce podusíme, zalijeme 1 litrem horké vody, přidáme brambory, podle chuti sůl, kmín a pomalu vaříme 20 minut, pak vše rozmixujeme a znovu přivedeme k varu.
- Polévku zjemníme přidáním smetany, kterou jen necháme přejít varem, přimícháme kerblík a podáváme.