Ořechový závin s máslovým krémem a citronovou polevou
Ingredience
Cukr moučkový |
110 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Piškoty dětské |
50 g |
Vaječný bílek slepičí |
7 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
7 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hrubá |
10 g |
Cukr moučkový |
125 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
30 g |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Cukr moučkový |
140 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vlašské ořechy nastrouháme, promícháme s vajíčkem a utlučeme v hmoždíři. V míse třeme cca 30 minut prosátý cukr, žloutky a vanilku. Poté postupně přimícháme ořechy a opět třeme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
- Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme na něj těsto. V rozpálené troubě upečeme dozlatova.
- Ještě horké těsto i s papírem zatočíme do závinu, necháme vychladnout.
- Připravíme krém. Máslo utřeme, přidáme cukr, vanilku, nastrouhané a vodou navlhčené ořechy, které utlučeme na kaši a krém dobře promícháme.
- Poté papír odstraníme, studenou plochu potřeme citronovou polevou a posypeme sekanými ořechy.
- Citronovou polevu připravíme tak, že v míse třeme cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou do zhoustnutí.