Ořechový závin s máslovým krémem a citronovou polevou

Ingredience


Cukr moučkový 110 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Ořechy vlašské 50 g
Piškoty dětské 50 g
Vaječný bílek slepičí 7 ks
Vaječný žloutek slepičí 7 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 15 g
Mouka pšeničná hrubá 10 g
Cukr moučkový 125 g
Máslo čerstvé 125 g
Ořechy vlašské 50 g
Vanilka mletá 1 špetka
Voda pitná 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 30 g
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Cukr moučkový 140 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vlašské ořechy nastrouháme, promícháme s vajíčkem a utlučeme v hmoždíři. V míse třeme cca 30 minut prosátý cukr, žloutky a vanilku. Poté postupně přimícháme ořechy a opět třeme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme na něj těsto. V rozpálené troubě upečeme dozlatova.
  3. Ještě horké těsto i s papírem zatočíme do závinu, necháme vychladnout.
  4. Připravíme krém. Máslo utřeme, přidáme cukr, vanilku, nastrouhané a vodou navlhčené ořechy, které utlučeme na kaši a krém dobře promícháme.
  5. Poté papír odstraníme, studenou plochu potřeme citronovou polevou a posypeme sekanými ořechy.
  6. Citronovou polevu připravíme tak, že v míse třeme cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou do zhoustnutí.