Polévka s kvočkou

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Celer řapíkatý 80 g
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 1 ks
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pórek 80 g
Slepice 1 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hrubá 110 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou a omytou slepici dáme do 1,5 litru studené vody a dáme ji vařit. Když voda přijde k varu, snížíme teplotu a necháme jen tak probublávat. Ke slepici přidáme očištěnou a omytou celou cibuli v hnědé slupce, česnek, celý pepř, nové koření a oloupaný omytý zázvor. Pomalu vaříme, během vaření sbíráme z polévky vzniklý šum.
  2. Očistíme a omyjeme zeleninu – mrkev, celer, petržel, pórek, řapíkatý celer, mrkev s petrželí, pokrájíme na tenké plátky, pórek s celerem na nudličky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
  3. Půl hodiny před dovařením slepici vyjmeme, vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu. Dáme do něj pokrájenou zeleninu, obrané a pokrájené maso ze slepice (bez kůže), sůl a znovu pomalu vaříme 25 minut. Těsně před dovařením přimícháme do polévky domácí nudle.
  4. Nudle vaříme asi 2-3 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.
  5. Domácí vaječné nudle [34302]:
  6. Na vál nasypeme hrubou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a přidáme vlahé máslo. Pomocí vidličky těsto začneme mísit, pak rukama vypracujeme vláčné těsto. Vál poprášíme zbylou moukou (10 g) a válečkem vyválíme tenký plát (do 1 mm) a necháme ho proschnout na čisté utěrce nebo plátně. Při prosychání těsto otočíme. Sušíme při pokojové teplotě asi 20-30 minut.
  7. Z placky nakrájíme stejně široké pláty (6-8 mm), poskládáme je na sebe a širokým ostrým nožem nakrájíme napříč tenké nudličky, které rozložíme na utěrce, aby se neslepily. Necháme je proschnout 2-3 minuty a pak je zaváříme do polévky.
  8. Domácí nudle vaříme v polévce 2-3 minuty.