Polévka s kvočkou
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Celer řapíkatý |
80 g |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
80 g |
Slepice |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hrubá |
110 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou a omytou slepici dáme do 1,5 litru studené vody a dáme ji vařit. Když voda přijde k varu, snížíme teplotu a necháme jen tak probublávat. Ke slepici přidáme očištěnou a omytou celou cibuli v hnědé slupce, česnek, celý pepř, nové koření a oloupaný omytý zázvor. Pomalu vaříme, během vaření sbíráme z polévky vzniklý šum.
- Očistíme a omyjeme zeleninu – mrkev, celer, petržel, pórek, řapíkatý celer, mrkev s petrželí, pokrájíme na tenké plátky, pórek s celerem na nudličky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
- Půl hodiny před dovařením slepici vyjmeme, vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu. Dáme do něj pokrájenou zeleninu, obrané a pokrájené maso ze slepice (bez kůže), sůl a znovu pomalu vaříme 25 minut. Těsně před dovařením přimícháme do polévky domácí nudle.
- Nudle vaříme asi 2-3 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.
- Domácí vaječné nudle [34302]:
- Na vál nasypeme hrubou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a přidáme vlahé máslo. Pomocí vidličky těsto začneme mísit, pak rukama vypracujeme vláčné těsto. Vál poprášíme zbylou moukou (10 g) a válečkem vyválíme tenký plát (do 1 mm) a necháme ho proschnout na čisté utěrce nebo plátně. Při prosychání těsto otočíme. Sušíme při pokojové teplotě asi 20-30 minut.
- Z placky nakrájíme stejně široké pláty (6-8 mm), poskládáme je na sebe a širokým ostrým nožem nakrájíme napříč tenké nudličky, které rozložíme na utěrce, aby se neslepily. Necháme je proschnout 2-3 minuty a pak je zaváříme do polévky.
- Domácí nudle vaříme v polévce 2-3 minuty.