Fazolová polévka s uzeným
Ingredience
Brambory |
200 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Fazole červené |
250 g |
Moravské uzené maso |
150 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Sádlo škvařené |
150 g |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 13 porcí
- Umyté fazole namočíme do vody a necháme je do druhého dne nabobtnat.
- Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme v solené vodě, scedíme a dáme stranou.
- V hrnci na rozpáleném sádle (100 g) osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme fazole spolu s vodou, ve které bobtnaly a necháme pod poklicí vařit asi 100 minut.
- Sundáme poklicí a do fazolí přimícháme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájené uzené maso, česnek, přiklopíme a ještě povaříme 20 minut. Polévku zahustíme tak, že na pánvičce rozpustíme 50 g sádla, přidáme mouku a uděláme zásmažku, kterou vylijeme do hrnce.
- Před ukončením vaření do polévky vysypeme uvařené brambory, podle chuti osolíme a opepříme.