Špenátovo-bylinková roláda
Ingredience
Bazalka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
30 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Smetana na vaření |
3 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
455 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Eidam cihla 30% |
4 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Bazalka |
1 hrst |
Kapie |
55 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olivy bez pecky |
55 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
55 g |
Smetana kyselá |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Tvaroh jemný |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 190˚C. Formu vymažeme olejem a zatím odložíme. Špenát omyjeme, dáme do mikrovlnné trouby změknout, vymačkáme z něj vodu a nasekáme na kousky.
- Do mísy dáme nasekaný špenát, přidáme muškátový oříšek, petrželovou nať, lístky bazalky, máslo, smetana na vaření, žloutky, eidam, osolíme, opepříme a důkladně smícháme. Bílky našleháme do pěny a přimícháme do špenátového těsta. Vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 12 - 15 minut, až je těsto pevné.
- Na dřevěný vál položíme utěrku, vyklopíme na ni těsto z formy a necháme vychladnout, abychom ho mohli po vychladnutí rozválet.
- Olivy, kapii a rajčata nasekáme najemno a smícháme s tvarohem, solí, pepřem, zakysanou smetanou, sušenými rajčaty, strouhankou, hrstí bazalky a olivovým olejem. Lilky osolíme a opepříme.
- Špenátové těsto potřeme tvarohovou náplní, navrch poklademe lilky. Roládu z delší strany sbalíme a pomůžeme si utěrkou. Zabalenou v utěrce ji dáme do lednice cca na 5 hodin odležet.