Špenátovo-bylinková roláda

Ingredience


Bazalka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 30 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Smetana na vaření 3 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 455 g
Sůl 1 špetka
Sýr Eidam cihla 30% 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Bazalka 1 hrst
Kapie 55 g
Lilek 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olivy bez pecky 55 g
Rajčata sušená sterilovaná 55 g
Smetana kyselá 2 polévková lžíce
Strouhanka 2 polévková lžíce
Tvaroh jemný 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 190˚C. Formu vymažeme olejem a zatím odložíme. Špenát omyjeme, dáme do mikrovlnné trouby změknout, vymačkáme z něj vodu a nasekáme na kousky.
  2. Do mísy dáme nasekaný špenát, přidáme muškátový oříšek, petrželovou nať, lístky bazalky, máslo, smetana na vaření, žloutky, eidam, osolíme, opepříme a důkladně smícháme. Bílky našleháme do pěny a přimícháme do špenátového těsta. Vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 12 - 15 minut, až je těsto pevné.
  3. Na dřevěný vál položíme utěrku, vyklopíme na ni těsto z formy a necháme vychladnout, abychom ho mohli po vychladnutí rozválet.
  4. Olivy, kapii a rajčata nasekáme najemno a smícháme s tvarohem, solí, pepřem, zakysanou smetanou, sušenými rajčaty, strouhankou, hrstí bazalky a olivovým olejem. Lilky osolíme a opepříme.
  5. Špenátové těsto potřeme tvarohovou náplní, navrch poklademe lilky. Roládu z delší strany sbalíme a pomůžeme si utěrkou. Zabalenou v utěrce ji dáme do lednice cca na 5 hodin odležet.