Houbová velikonoční polévka – letnice
Ingredience
Brambory |
400 g |
Bujón zlatý zeleninový |
10 g |
Celer bulvový |
80 g |
Houby čerstvé |
120 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Krupice dětská |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
80 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.4 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Jarní čerstvé houby (kačenky, smrže, penízovky, čirůvky aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme. Spolu s brambory, solí a kmínem je dáme do vody a uvaříme doměkka.
- Mezitím si očistíme mrkev, celer a petržel, vše pokrájíme na kostičky. V pánvi si rozpustíme máslo a zeleninu podusíme. Posypeme ji dětskou krupicí, promícháme, krátce osmažíme a zamícháme do vody k bramborům a vaříme doměkka. Přidáme do polévky rozmíchané vejce, kostku zeleninového bujonu a vaříme přibližně 10–12 minut.
- Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku, kterou zamícháme do polévky těsně před podáváním.