Šátečky s ricottou
Ingredience
Citronová kůra |
25 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
5 polévková lžíce |
Hrozinky |
1 polévková lžíce |
Koňak Armaňak |
1 polévková lžíce |
Mandle plátky |
4 plátek |
Máta |
10 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Olej rostlinný |
50 ml |
Ricotta |
600 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
3 g |
Tresť vanilková |
5 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.
- Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.
- Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.
- Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.
- Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.