Šátečky s ricottou

Ingredience


Citronová kůra 25 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1 kávová lžička
Cukr moučkový 5 polévková lžíce
Hrozinky 1 polévková lžíce
Koňak Armaňak 1 polévková lžíce
Mandle plátky 4 plátek
Máta 10 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Olej rostlinný 50 ml
Ricotta 600 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 3 g
Tresť vanilková 5 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.
  2. Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.
  4. Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.
  5. Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.