Ovarová polévka s kroupami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Játra vepřová |
100 g |
Kroupy ječné |
0.5 šálek |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
8 g |
Pepř černý celý |
10 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sádlo vepřové škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vepřová hlava |
0.5 ks |
Vepřová slezina |
1 ks |
Vepřové srdce |
80 g |
Vepřový jazyk |
1 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Polovinu vepřové hlavy dobře očistíme, omyjeme a dáme do většího hrnce se studenou vodou. Přidáme omyté vepřové vnitřnosti: srdce, jazyk a kousek sleziny. Přidáme celou oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř, nové koření a vaříme přibližně 60 minut. Přibližně po 45 minutách vaření přidáme do polévky omytá játra.
- Dobře promyjeme kroupy, petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
- Vývar z masa scedíme a použijeme k uvaření polévky. Maso a vnitřnosti pokrájíme na kousky.
- Do čistého vývaru (1,2 l) dáme vařit kroupy s majoránkou. Vaříme je přibližně 25–30 minut.
- Mezitím si oloupeme cibuli s česnekem, drobně pokrájíme a na lžíci sádla ji zpěníme dozlatova a přidáme ke kroupám. Před dovařením krup vrátíme do polévky pokrájené maso, polévku osolíme, ochutíme pepřem, přimícháme petrželku a podáváme.