Ovarová polévka s kroupami

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Játra vepřová 100 g
Kroupy ječné 0.5 šálek
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Nové koření celé 8 g
Pepř černý celý 10 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vepřová hlava 0.5 ks
Vepřová slezina 1 ks
Vepřové srdce 80 g
Vepřový jazyk 1 ks
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polovinu vepřové hlavy dobře očistíme, omyjeme a dáme do většího hrnce se studenou vodou. Přidáme omyté vepřové vnitřnosti: srdce, jazyk a kousek sleziny. Přidáme celou oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř, nové koření a vaříme přibližně 60 minut. Přibližně po 45 minutách vaření přidáme do polévky omytá játra.
  2. Dobře promyjeme kroupy, petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
  3. Vývar z masa scedíme a použijeme k uvaření polévky. Maso a vnitřnosti pokrájíme na kousky.
  4. Do čistého vývaru (1,2 l) dáme vařit kroupy s majoránkou. Vaříme je přibližně 25–30 minut.
  5. Mezitím si oloupeme cibuli s česnekem, drobně pokrájíme a na lžíci sádla ji zpěníme dozlatova a přidáme ke kroupám. Před dovařením krup vrátíme do polévky pokrájené maso, polévku osolíme, ochutíme pepřem, přimícháme petrželku a podáváme.