Novojičínská pikantní štramberačka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 400 g
Houby sušené 50 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Ocet kvasný lihový 1.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zelí kysané 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby namočíme do studené vody (2 dl) na 15 minut, pak je scedíme a pokrájíme. V kysané smetaně si dobře rozmícháme polohrubou mouku. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.
  2. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín, pepř, bobkový list, nové koření a uvaříme je doměkka. Po 10 minutách vaření přidáme k bramborám houby a vaříme společně 10 minut.
  3. Přimícháme smetanu s moukou a povaříme asi 1 minutu, přimícháme kopr, dochutíme octem a podáváme.