Fettucine s bazalkou na smetaně

Ingredience


Bazalka 240 g
Česnek 3 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Citronová šťáva 25 ml
Med včelí 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový extra panenský 125 ml
Pepř černý mletý 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 400 ml
Sůl 5 g
Sýr Parmezán 55 g
Těstoviny Fettuccine 500 g
Vývar drůbeží 125 ml
Oříšky piniové 1 polévková lžíce
Voda pitná 5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente, po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, otrháme listy bazalky ze stonků. Bazalku, chilli papričku, česnek, piniové oříšky, parmezán, citronovou šťávu, olej a med rozmixujeme nahrubo.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu smetanu a drůbeží vývar smíchaný s bazalkovou směsí. Potom ztlumíme plamen a omáčku zvolna vaříme 15 - 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme ji nahrubo umletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolíme.
  4. Těstoviny dáme do omáčky a důkladně je promícháme, aby se omáčkou rovnoměrně obalily. Porce ozdobíme hoblinkami parmezánu a servírujeme.