Fettucine s bazalkou na smetaně
Ingredience
Bazalka |
240 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Citronová šťáva |
25 ml |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový extra panenský |
125 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
400 ml |
Sůl |
5 g |
Sýr Parmezán |
55 g |
Těstoviny Fettuccine |
500 g |
Vývar drůbeží |
125 ml |
Oříšky piniové |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente, po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
- Zatímco se těstoviny vaří, otrháme listy bazalky ze stonků. Bazalku, chilli papričku, česnek, piniové oříšky, parmezán, citronovou šťávu, olej a med rozmixujeme nahrubo.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu smetanu a drůbeží vývar smíchaný s bazalkovou směsí. Potom ztlumíme plamen a omáčku zvolna vaříme 15 - 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme ji nahrubo umletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolíme.
- Těstoviny dáme do omáčky a důkladně je promícháme, aby se omáčkou rovnoměrně obalily. Porce ozdobíme hoblinkami parmezánu a servírujeme.