Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Čočka velkozrnná |
400 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
4 ks |
Paprika mletá pálivá |
4 špetka |
Paprika mletá sladká |
4 špetka |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
70 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
4 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.
- Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.
- Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.
- Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.
- V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.
- V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.
- Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.