Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Čočka velkozrnná 400 g
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Okurky nakládané 4 ks
Paprika mletá pálivá 4 špetka
Paprika mletá sladká 4 špetka
Pepř černý celý 5 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 70 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sůl mořská 4 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.
  2. Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.
  3. Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.
  4. Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.
  5. V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.
  6. V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.
  7. Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.