Kuličky do polévky z odpalovaného těsta
Ingredience
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hrubá |
60 g |
Sádlo škvařené |
10 g |
Sůl |
4 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V kastrolu svaříme osolenou vodu s máslem a odstavíme. Vsypeme mouku a dokonale rozmícháme. Kastrol znovu dáme na mírný oheň a těsto důkladně třeme, dokud se nepřestane lepit na stěny. Těsto vyklopíme do mísy a necháme polovychladnout. Do teplého těsta vmícháme vejce a 20 minut důkladně hněteme vařečkou. Necháme chvíli odpočinout a mezitím si rozpálíme troubu a pomažeme plech sádlem. Z těsta vytvoříme dlouhý váleček o průměru asi 1 cm, odkrajujeme malé kousky, které pomoučněnými prsty tvarujeme do kuliček. Rozložíme na pomazaný plech a pečeme dorůžova. Použijeme do polévek, zbylé můžeme pár dní uschovat v lednici na další použití.