Bramborové šišky s mákem a meruňkami

Ingredience


Brambory vařené ve slupce 400 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Kompot meruňkový 500 g
Mák mletý 80 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hrubá 100 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Pšeničná krupice 50 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Vmícháme do nich hrubou mouku, krupici, špetku soli, žloutek a lžíci octa. Vypracujeme těsto.
  2. Na pracovní desce z těsta vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky velké asi 2x4cm. Rozválíme je a vytvarujeme šišky.
  3. Šišky vložíme do hrnce s osolenou vařící vodou a vaříme 4-5 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
  4. Uvařené šišky obalíme v máku, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
  5. Upravíme na talíře a obložíme kompotovanými meruňkami.