Bramborové šišky s mákem a meruňkami
Ingredience
Brambory vařené ve slupce |
400 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Kompot meruňkový |
500 g |
Mák mletý |
80 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hrubá |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pšeničná krupice |
50 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Vmícháme do nich hrubou mouku, krupici, špetku soli, žloutek a lžíci octa. Vypracujeme těsto.
- Na pracovní desce z těsta vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky velké asi 2x4cm. Rozválíme je a vytvarujeme šišky.
- Šišky vložíme do hrnce s osolenou vařící vodou a vaříme 4-5 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
- Uvařené šišky obalíme v máku, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
- Upravíme na talíře a obložíme kompotovanými meruňkami.