Houbová žemlovka s bylinkami

Ingredience


Cibule 2 ks
Houby čerstvé 800 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2 dl
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 80 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1 kávová lžička
Sůl mořská 2 špetka
Vegeta 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Veka 600 g
Bazalka 1 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme.
  2. V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku.
  3. Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme.
  4. Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme.
  5. Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
  6. Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem.