Houbová žemlovka s bylinkami
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Houby čerstvé |
800 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sádlo vepřové škvařené |
3 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
2 špetka |
Vegeta |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Veka |
600 g |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme.
- V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku.
- Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme.
- Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme.
- Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
- Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem.