Bramborová polévka s krutony

Ingredience


Brambory 1000 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Paprikové lusky čerstvé 2 ks
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Veka 4 krajíc
Vývar zeleninový 1200 ml
Zakysaná smetana 200 g
Kmín celý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v hrnci opečeme na 2 lžících másla. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a krátce podusíme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přisypeme mletou papriku a přilijeme vývar. Zvolna vaříme asi 15 minut.
  2. Do polévky přidáme očištěné, na nudličky nakrájené papriky a vaříme dalších 10 minut.
  3. Z plátků veky odstraníme kůrku a veku nakrájíme na kostičky. Osmažíme je na zbylém másle dozlatova.
  4. Z hrnce vybereme nudličky paprik a trochu brambor. Polévku rozmixujeme a vrátíme do ní papriky a brambory.
  5. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a osmaženými krutonky. Ozdobíme nasekanou pažitkou.