Pražma s citronovou omáčkou
Ingredience
Citron |
1 ks |
Estragon |
10 g |
Olej slunečnicový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Pražma |
1 kg |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
20 ml |
Estragon |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
45 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Břišní dutinu ryby osolíme, opepříme a vložíme snítky estragonu a kolečka citronu.
- Rybu osolíme a opepříme i zevně a vložíme ji do zapékací mísy vymazané olejem. Pokapeme vínem a rybu fólií lehce zabalíme. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
- Připravíme omáčku: v hrnci rozšleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne natolik, že ulpívá na zadní straně lžíce. Podle chuti osolíme, opepříme bílým pepřem a přimícháme estragon. Omáčku udržujeme teplou.
- Rybu přendáme na nahřátou servírovací mísu. Zalijeme ji šťávou z pečení, ozdobíme snítkou estragonu a kolečkem citronu a ihned podáváme. Teplou omáčku podáváme zvlášť.