Pražma s citronovou omáčkou

Ingredience


Citron 1 ks
Estragon 10 g
Olej slunečnicový 20 ml
Pepř černý mletý 3 g
Pražma 1 kg
Sůl 5 g
Víno bílé 2 polévková lžíce
Citronová šťáva 20 ml
Estragon 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 45 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Pepř bílý 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Břišní dutinu ryby osolíme, opepříme a vložíme snítky estragonu a kolečka citronu.
  2. Rybu osolíme a opepříme i zevně a vložíme ji do zapékací mísy vymazané olejem. Pokapeme vínem a rybu fólií lehce zabalíme. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
  3. Připravíme omáčku: v hrnci rozšleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne natolik, že ulpívá na zadní straně lžíce. Podle chuti osolíme, opepříme bílým pepřem a přimícháme estragon. Omáčku udržujeme teplou.
  4. Rybu přendáme na nahřátou servírovací mísu. Zalijeme ji šťávou z pečení, ozdobíme snítkou estragonu a kolečkem citronu a ihned podáváme. Teplou omáčku podáváme zvlášť.