Kuřátka na česneku a víně

Ingredience


Artyčoky sterilované 800 g
Česnek 4 stroužek
Citrony 1 ks
Kuře 1500 g
Máslo čerstvé 60 g
Pepř černý mletý 3 g
Rozmarýn čerstvý 10 g
Sůl 5 g
Víno bílé 200 ml
Česnek 3 stroužek
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čtyři malá kuřátka zevnitř i vně osolíme a opepříme, do každého vložíme stroužek česneku a snítku rozmarýny. Svážeme je a potřeme máslem.
  2. Vložíme je na pekáč s roštem a 40-45 minut je pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení je potíráme výpekem, pečeme dozlatova.
  3. Smícháme přísady na marinádu, podle chuti ji osolíme a opepříme. V marinádě několikrát obrátíme artyčoky a necháme je stát alespoň 30 minut.
  4. Svaříme víno, až se svaří na 90 ml. Odstavíme je. Kuřátka vyjmeme z pekáče a udržujeme je teplá.
  5. K výpeku na pekáči přilijeme svařené víno a zamícháme. Přimícháme artyčoky a 2-3 polévkové lžíce marinády a přivedeme k varu. Kuřátka podáváme s artyčoky a šťávou, zdobíme rozmarýnou a řezy citronu.