Kuřátka na česneku a víně
Ingredience
Artyčoky sterilované |
800 g |
Česnek |
4 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Kuře |
1500 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Rozmarýn čerstvý |
10 g |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
200 ml |
Česnek |
3 stroužek |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čtyři malá kuřátka zevnitř i vně osolíme a opepříme, do každého vložíme stroužek česneku a snítku rozmarýny. Svážeme je a potřeme máslem.
- Vložíme je na pekáč s roštem a 40-45 minut je pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení je potíráme výpekem, pečeme dozlatova.
- Smícháme přísady na marinádu, podle chuti ji osolíme a opepříme. V marinádě několikrát obrátíme artyčoky a necháme je stát alespoň 30 minut.
- Svaříme víno, až se svaří na 90 ml. Odstavíme je. Kuřátka vyjmeme z pekáče a udržujeme je teplá.
- K výpeku na pekáči přilijeme svařené víno a zamícháme. Přimícháme artyčoky a 2-3 polévkové lžíce marinády a přivedeme k varu. Kuřátka podáváme s artyčoky a šťávou, zdobíme rozmarýnou a řezy citronu.