Smetanový nákyp se šlehačkou
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.25 l |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Cukr moučkový |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Smetanu ušleháme metličkou se žloutky, lžící mouky a vanilkou. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout.
- V míse utřeme do husta cukr se žloutky, přidáme vychladlý krém a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 30-45 min. Hotový nákyp dozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.