Smetanové houbové kyselo
Ingredience
Bujón zlatý hovězí |
2.5 dl |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Hříbky čerstvé |
400 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
400 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Ocet kvasný lihový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 16% (pochoutková) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé tvrdé lesní houby (hřiby a lišky) očistíme, pokrájíme na kousky, maličké plodnice lišek necháme celé. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Zakysanou smetanu si smícháme s hovězím bujonem z kostky, přidáme hladkou mouku a rozmixujeme dohladka.
- V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do doby, až se z nich odpaří voda. Pak je osolíme, ochutíme pepřem, drceným kmínem a chvilku smažíme. Za stálého míchání pomalu přiléváme připravenou smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně 5-7 minut.
- Podle chuti dosolíme, okyselíme octem a dochutíme cukrem - omáčka má být mírně sladkokyselá.