Smetanové houbové kyselo

Ingredience


Bujón zlatý hovězí 2.5 dl
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Hříbky čerstvé 400 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Lišky čerstvé 400 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Ocet kvasný lihový 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 16% (pochoutková) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé tvrdé lesní houby (hřiby a lišky) očistíme, pokrájíme na kousky, maličké plodnice lišek necháme celé. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Zakysanou smetanu si smícháme s hovězím bujonem z kostky, přidáme hladkou mouku a rozmixujeme dohladka.
  2. V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do doby, až se z nich odpaří voda. Pak je osolíme, ochutíme pepřem, drceným kmínem a chvilku smažíme. Za stálého míchání pomalu přiléváme připravenou smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně 5-7 minut.
  3. Podle chuti dosolíme, okyselíme octem a dochutíme cukrem - omáčka má být mírně sladkokyselá.