Lasagne s jehněčím masem
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 kávová lžička |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí maso mleté |
450 g |
Lasagne |
15 plátek |
Olej olivový |
15 ml |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
450 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
30 ml |
Víno bílé |
45 ml |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
900 ml |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme ji na oleji doměkka. Vložíme mleté jehněčí maso a utřený česnek. Smažíme za stálého míchání 10 minut. Osolíme a opepříme. Poté přilijeme víno a zprudka vaříme 2 minuty. Přidáme směs bylinek a nekoncentrovaný rajský protlak. Povaříme 50 minut za občasného promíchání.
- Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V pánvi necháme vzpěnit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přidání vznikající omáčku důkladně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme do varu, mícháme a vaříme, dokud omáčka není hustá. Přisypeme nastrouhaný parmezán a dle chuti nastrouhaný muškátový oříšek. Osolíme a opepříme a znovu promícháme. Odstavíme z plotny.
- Dno zapékací mísy polijeme trochou masové omáčky a rozložíme 4 plátky předvařených lasagní. Přelijeme opět trochou masové omáčky a přes ní nalijeme trošku bílé omáčky. Poměr si rozložíme tak, abychom mohli takto vrstvit třikrát a završíme přelitím bílé omáčky.
- Vršek posypeme nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut dozlatova. Před servírováním necháme 10 minut odstát.