Lasagne s jehněčím masem

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 kávová lžička
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Jehněčí maso mleté 450 g
Lasagne 15 plátek
Olej olivový 15 ml
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 450 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 30 ml
Víno bílé 45 ml
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 900 ml
Mouka pšeničná hladká 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme ji na oleji doměkka. Vložíme mleté jehněčí maso a utřený česnek. Smažíme za stálého míchání 10 minut. Osolíme a opepříme. Poté přilijeme víno a zprudka vaříme 2 minuty. Přidáme směs bylinek a nekoncentrovaný rajský protlak. Povaříme 50 minut za občasného promíchání.
  2. Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V pánvi necháme vzpěnit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přidání vznikající omáčku důkladně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme do varu, mícháme a vaříme, dokud omáčka není hustá. Přisypeme nastrouhaný parmezán a dle chuti nastrouhaný muškátový oříšek. Osolíme a opepříme a znovu promícháme. Odstavíme z plotny.
  3. Dno zapékací mísy polijeme trochou masové omáčky a rozložíme 4 plátky předvařených lasagní. Přelijeme opět trochou masové omáčky a přes ní nalijeme trošku bílé omáčky. Poměr si rozložíme tak, abychom mohli takto vrstvit třikrát a završíme přelitím bílé omáčky.
  4. Vršek posypeme nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut dozlatova. Před servírováním necháme 10 minut odstát.