Těstovinový koláč

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 kávová lžička
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Olej olivový 30 ml
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Rajčatová pasta 1 polévková lžíce
Strouhanka 5 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
Těstoviny Conchiglie 175 g
Voda pitná 2.4 l
Máslo čerstvé 25 g
Mléko plnotučné 600 ml
Mouka pšeničná hladká 25 g
Pepř bílý 3 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi osmahneme na oleji nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme 5 minut doměkka. Přimícháme nakládaná nakrájená rajčata. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme ji do pánve spolu s pastou ze sušených rajčat, bylinkami a cukrem.
  2. Dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání uvedeme k bodu varu. Poté dusíme přikryté poklicí 15 minut. Občas promícháme.
  3. Těstoviny uvaříme dle postupu, který uvádí výrobci na obalu.
  4. Připravíme si bílou omáčku. V pánvi necháme zpěnit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání smažíme 1 minutu. Za stálého míchání přiléváme mléko, dokud nevznikne hustá omáčka. Dochutíme solí a pepřem. Poté ji odstavíme.
  5. Uvařené těstoviny slijeme, vložíme do pekáče s rajskou omáčkou a promícháme.
  6. Do bílé omáčky přidáme vejce a ušleháme. Vidličkou na několika místech rozhrneme těstoviny, aby bílá omáčka naplnila vzniklá místa.
  7. Povrch uhladíme, posypeme nastrouhaným parmezánem a strouhankou. Pečeme 20 minut při 190 stupních, až sýr na povrchu bublá a je zlatohnědý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.