Těstovinový koláč
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
30 ml |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Rajčatová pasta |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
Těstoviny Conchiglie |
175 g |
Voda pitná |
2.4 l |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko plnotučné |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Pepř bílý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V pánvi osmahneme na oleji nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme 5 minut doměkka. Přimícháme nakládaná nakrájená rajčata. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme ji do pánve spolu s pastou ze sušených rajčat, bylinkami a cukrem.
- Dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání uvedeme k bodu varu. Poté dusíme přikryté poklicí 15 minut. Občas promícháme.
- Těstoviny uvaříme dle postupu, který uvádí výrobci na obalu.
- Připravíme si bílou omáčku. V pánvi necháme zpěnit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání smažíme 1 minutu. Za stálého míchání přiléváme mléko, dokud nevznikne hustá omáčka. Dochutíme solí a pepřem. Poté ji odstavíme.
- Uvařené těstoviny slijeme, vložíme do pekáče s rajskou omáčkou a promícháme.
- Do bílé omáčky přidáme vejce a ušleháme. Vidličkou na několika místech rozhrneme těstoviny, aby bílá omáčka naplnila vzniklá místa.
- Povrch uhladíme, posypeme nastrouhaným parmezánem a strouhankou. Pečeme 20 minut při 190 stupních, až sýr na povrchu bublá a je zlatohnědý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.