Studený nákyp s rumovým krémem
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
140 g |
Marmeláda malinová |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.5 l |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
8 ks |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hrubá |
15 g |
Cukr moučkový |
80 g |
Mouka rýžová |
5 g |
Rum |
0.125 l |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.25 l |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme 15-20 minut. Poté zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a v rozpálené troubě rychle upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, poté nakrájíme na menší kostky a rozdělíme na tři díly.
- Jednu část vložíme do mísy, přelijeme žloutkovým krémem, postříkáme marmeládou. Posypeme druhou částí těstových kostek, opět přelijeme krémem a zavařeninou. Navrch dáme zbytek kostek. Takto upravený nákyp odložíme na studené místo na cca 4 hodiny. Vychladlý dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.
- Krém připravíme tak, že v kotlíku ušleháme smetanu s cukrem, žloutky, rýžovou moukou a vanilku. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme, až krém mírně zhoustne. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Do studeného přimícháme rum.