Studený nákyp s rumovým krémem

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 140 g
Marmeláda malinová 150 g
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Smetana čerstvá ke šlehání 0.5 l
Vanilka mletá 1 špetka
Vejce slepičí 8 ks
Máslo čerstvé 15 g
Mouka pšeničná hrubá 15 g
Cukr moučkový 80 g
Mouka rýžová 5 g
Rum 0.125 l
Smetana 33% (šlehačka) 0.25 l
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Vanilka mletá 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme 15-20 minut. Poté zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
  2. Těsto promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a v rozpálené troubě rychle upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, poté nakrájíme na menší kostky a rozdělíme na tři díly.
  3. Jednu část vložíme do mísy, přelijeme žloutkovým krémem, postříkáme marmeládou. Posypeme druhou částí těstových kostek, opět přelijeme krémem a zavařeninou. Navrch dáme zbytek kostek. Takto upravený nákyp odložíme na studené místo na cca 4 hodiny. Vychladlý dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.
  4. Krém připravíme tak, že v kotlíku ušleháme smetanu s cukrem, žloutky, rýžovou moukou a vanilku. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme, až krém mírně zhoustne. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Do studeného přimícháme rum.