Plněné agnolotti s omáčkou z vodky
Ingredience
Sýr Parmezán |
1 hrst |
Voda pitná |
3.5 l |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Olej olivový |
15 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
60 ml |
Skořice mletá |
2 špetka |
Slanina vepřová |
75 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Víno červené |
120 ml |
Voda pitná |
20 ml |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
250 ml |
Sůl |
5 g |
Sýr Gorgonzola |
115 g |
Vodka |
45 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si nádivku. V pánvi osmahneme na oleji slaninu nakrájenou na kostičky. Smažíme za stálého míchání dozlatova. Vložíme mleté vepřové maso, prolisovaný česnek a skořici. Dochutíme solí a pepřem. Mírně povaříme 5 minut. Často mícháme a snažíme se kousky oddělit na co nejmenší.
- Dolijeme vínem a důkladně promícháme. Vaříme na mírném ohni 20 minut, až je maso hotové a poměrně suché. Maso vložíme do mísy a necháme vychladnout.
- K masové směsi přimícháme vejce a nakrájenou petržel. Promícháme.
- Suroviny na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Vyválíme si 50 cm dlouhý plát těsta.
- V pravidelných rozestupech si vytvoříme 10 hromádek nádivky. Těsto kolem každé hromádky potřeme trochou vody a poté přehneme volný okraj těsta přes nádivku. Těsto stlačíme kolem nádivky tak, abychom vytlačili veškerý vzduch.
- Polovinou zvlněného kráječe na ravioli vykrojíme kolem nádivky půlměsíček.
- Agnolotti položíme na pomoučněnou utěrku, aby se k sobě nelepily. Lehce je posypeme moukou a necháme oschnout. Postup opakujeme se zbývajícím těstem.
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Vaříme 5 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. V pánvi necháme vzpěnit máslo, přilijeme smetanu a gorgonzolu nakrájenou na kostičky. Mícháme do rozpuštění sýra. Přilijeme vodku a dochutíme solí a pepřem. Znovu promícháme.
- Uvařené těstoviny smícháme s omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Můžeme servírovat.