Pečená kachna s nádivkou a medem

Ingredience


Cibule červená 2 ks
Citronová kůra 40 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Jablka 4 ks
Kachna domácí 2.5 kg
Kaštany jedlé 300 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Med včelí 2 polévková lžíce
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 700 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jedlé kaštany křížem nařízneme a vaříme zhruba 15 minut ve vodě. Poté kaštany slijeme, necháme okapat a nakrájíme na kousky.
  2. Z neoloupaných jablek vykrájíme jádřince a jablka nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na měsíčky. V misce plátky jablek smícháme s citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou, přidáme cibuli a kaštany a dobře promícháme.
  3. Kachnu očistíme, osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče. Vnitřek kachny naplníme směsí jablek, podlijeme pivem (80 ml odložíme) a pod poklicí pečeme v předehřáté troubě. V průběhu pečení kachnu přeléváme výpekem, vidlicí propícháme tučnější místa, aby vytékalo sádlo.
  4. Po zhruba hodině poklici odstraníme poklici, kachnu potřeme medem smíchaným s odloženým pivem a dopečeme, až je maso měkké a kůrka křupavá.