Pečená kachna s nádivkou a medem
Ingredience
Cibule červená |
2 ks |
Citronová kůra |
40 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Jablka |
4 ks |
Kachna domácí |
2.5 kg |
Kaštany jedlé |
300 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
700 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jedlé kaštany křížem nařízneme a vaříme zhruba 15 minut ve vodě. Poté kaštany slijeme, necháme okapat a nakrájíme na kousky.
- Z neoloupaných jablek vykrájíme jádřince a jablka nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na měsíčky. V misce plátky jablek smícháme s citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou, přidáme cibuli a kaštany a dobře promícháme.
- Kachnu očistíme, osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče. Vnitřek kachny naplníme směsí jablek, podlijeme pivem (80 ml odložíme) a pod poklicí pečeme v předehřáté troubě. V průběhu pečení kachnu přeléváme výpekem, vidlicí propícháme tučnější místa, aby vytékalo sádlo.
- Po zhruba hodině poklici odstraníme poklici, kachnu potřeme medem smíchaným s odloženým pivem a dopečeme, až je maso měkké a kůrka křupavá.