Kuřecí játra a vepřové maso v terině

Ingredience


Brandy 3 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Cibulka jarní 2 ks
Husí sádlo 1 polévková lžíce
Játra kuřecí 300 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 200 g
Směs pěti vůní 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl mořská 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová plec 200 g
Vepřový bok 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi opečeme na husím sádle (může být i vepřové sádlo) doměkka cibuli, asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená játra a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Přilejeme brandy, necháme pár sekund zahřát a zapálíme. Když plameny uhasnou, sporák vypneme.
  2. Vepřový bůček bez kosti i vepřovou plec pomeleme a důkladně promícháme s nakrájenou polovinou slaniny, přidáme opečená játra s cibulí, nasekané jarní cibulky, lžičku směsi koření quatre épices (černý pepř, bílý pepř, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek – viz poznámka), vejce, smetanu, tymián, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs naplníme do teriny, ozdobíme plátky slaniny a přiklopenou nebo uzavřenou alobalem dáme do pekáče, do něhož nalijeme vařící vodu tak, aby sahala do poloviny teriny a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 2 hodiny. Pokrm podáváme teplý nebo studený.