Kuřecí játra a vepřové maso v terině
Ingredience
Brandy |
3 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Cibulka jarní |
2 ks |
Husí sádlo |
1 polévková lžíce |
Játra kuřecí |
300 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
200 g |
Směs pěti vůní |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřová plec |
200 g |
Vepřový bok |
300 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V pánvi opečeme na husím sádle (může být i vepřové sádlo) doměkka cibuli, asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená játra a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Přilejeme brandy, necháme pár sekund zahřát a zapálíme. Když plameny uhasnou, sporák vypneme.
- Vepřový bůček bez kosti i vepřovou plec pomeleme a důkladně promícháme s nakrájenou polovinou slaniny, přidáme opečená játra s cibulí, nasekané jarní cibulky, lžičku směsi koření quatre épices (černý pepř, bílý pepř, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek – viz poznámka), vejce, smetanu, tymián, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs naplníme do teriny, ozdobíme plátky slaniny a přiklopenou nebo uzavřenou alobalem dáme do pekáče, do něhož nalijeme vařící vodu tak, aby sahala do poloviny teriny a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 2 hodiny. Pokrm podáváme teplý nebo studený.