Husa a la svíčková
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
180 g |
Cibule |
1 ks |
Husa domácí |
3 kg |
Jablka |
3 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
180 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
6 g |
Petržel kořen |
180 g |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1.2 l |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
70 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nahrubo, jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince. Husu naporcujeme, osolíme a ze všech stran v kastrolu osmažíme na másle. Odstavíme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, zalijeme pivem a necháme pod poklicí do druhého dne v chladu.
- Druhý den husu dusíme pod poklicí, až je maso téměř měkké. Husu vložíme do pekáče, přidáme jablka a pečeme v předehřáté troubě, až se utvoří křupavá kůrka.
- Z omáčky vyjmeme kořenovou zeleninu a rozmixujeme ji v přecezené omáčce. Vmícháme smetanu, cukr, sůl a ocet a necháme provařit.
- Hotovou omáčkou přeléváme porce upečené husy.