Husa a la svíčková

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 180 g
Cibule 1 ks
Husa domácí 3 kg
Jablka 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 180 g
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 6 g
Petržel kořen 180 g
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 1.2 l
Sůl 0.5 kávová lžička
Cukr krupice 70 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Sůl 0.25 kávová lžička
Zakysaná smetana 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nahrubo, jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince. Husu naporcujeme, osolíme a ze všech stran v kastrolu osmažíme na másle. Odstavíme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, zalijeme pivem a necháme pod poklicí do druhého dne v chladu.
  2. Druhý den husu dusíme pod poklicí, až je maso téměř měkké. Husu vložíme do pekáče, přidáme jablka a pečeme v předehřáté troubě, až se utvoří křupavá kůrka.
  3. Z omáčky vyjmeme kořenovou zeleninu a rozmixujeme ji v přecezené omáčce. Vmícháme smetanu, cukr, sůl a ocet a necháme provařit.
  4. Hotovou omáčkou přeléváme porce upečené husy.