Ravioli se špenátem a ricottou

Ingredience


Sýr Parmezán 1 hrst
Voda pitná 1 l
Mouka pšeničná hladká 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 175 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 25 g
Sýr Ricotta 200 g
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Smetana čerstvá ke šlehání 250 ml
Sýr Parmezán 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme nádivku. V pánvi necháme zpěnit máslo, vmícháme očištěné listy špenátu nakrájené na kousky. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání vaříme 7 minut, dokud nezměkne. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří a špenát je poměrně suchý.
  2. Špenát smícháme v míse s ricottou, nastrouhaným parmezánem a muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Poté vložíme vejce a dobře promícháme.
  3. Vyválíme 50 cm dlouhý plát těsta. Vytvoříme podél jednoho okraje těsta v pravidelných rozestupech 12 hromádek nádivky. Těsto kolem každé hromádky potřeme trochou vody a poté přehneme volný okraj těsta přes nádivku.
  4. Těsto obalíme kolem nádivky tak, abychom vytlačili veškerý vzduch. Mírně poprášíme hladkou moukou.
  5. Pomocí zvlněného krájecího kolečka vyřízneme malé čtverečky naplněné nádivkou.
  6. Ravioli rozložíme v jedné vrstvě na pomoučenou utěrku a zatímco postup opakujeme se zbývajícím těstem, necháme již hotové ravioli oschnout.
  7. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Vaříme 5 minut.
  8. Mezitím připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vlijeme smetanu a přisypeme nastrouhaný parmezán. Za stálého míchání zahříváme, dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Uvařené ravioli slijeme, smícháme s omáčkou a ihned servírujeme posypané nastrouhaným parmezánem.