Ravioli se špenátem a ricottou
Ingredience
Sýr Parmezán |
1 hrst |
Voda pitná |
1 l |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
175 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
25 g |
Sýr Ricotta |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
250 ml |
Sýr Parmezán |
50 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme nádivku. V pánvi necháme zpěnit máslo, vmícháme očištěné listy špenátu nakrájené na kousky. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání vaříme 7 minut, dokud nezměkne. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří a špenát je poměrně suchý.
- Špenát smícháme v míse s ricottou, nastrouhaným parmezánem a muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Poté vložíme vejce a dobře promícháme.
- Vyválíme 50 cm dlouhý plát těsta. Vytvoříme podél jednoho okraje těsta v pravidelných rozestupech 12 hromádek nádivky. Těsto kolem každé hromádky potřeme trochou vody a poté přehneme volný okraj těsta přes nádivku.
- Těsto obalíme kolem nádivky tak, abychom vytlačili veškerý vzduch. Mírně poprášíme hladkou moukou.
- Pomocí zvlněného krájecího kolečka vyřízneme malé čtverečky naplněné nádivkou.
- Ravioli rozložíme v jedné vrstvě na pomoučenou utěrku a zatímco postup opakujeme se zbývajícím těstem, necháme již hotové ravioli oschnout.
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Vaříme 5 minut.
- Mezitím připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vlijeme smetanu a přisypeme nastrouhaný parmezán. Za stálého míchání zahříváme, dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem.
- Uvařené ravioli slijeme, smícháme s omáčkou a ihned servírujeme posypané nastrouhaným parmezánem.