Krémová cibulačka s česnekem
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
5 ks |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej stolní |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 g |
Smetana 12% (konzumní) |
50 ml |
Sůl |
2 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve vyšším, nejlépe 2litrovém kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem, ve kterém restujeme 20 minut na větší kousky nakrájenou cibuli. Potom přidáme oloupané a na silnější plátky nakrájené stroužky česneku. Cibuli s česnekem restujeme zvolna ještě 10 minut tak, aby směs nezhnědla, nezhořkla a neztratila svou vůni.
- Po orestování cibule s česnekem směs zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a osmažíme. Tím vytvoříme cibulovo-česnekovou jíšku. Do této jíšky přidáme horký vývar a přibližně dalších 30 minut na mírném ohni povaříme.
- Uvařenou cibulovou polévku můžeme rozmixovat, přilejeme trochu sladké smetany nebo šlehačky, osolíme a opepříme.
- Podáváme s osmaženým, na kostičky nakrájeným chlebem, bílým pečivem nebo krutony. Můžeme přidat nakrájenou zelenou nať, jarní cibulky a špetku sladké nebo pálivé červené papriky.