Krémová cibulačka s česnekem

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 5 ks
Hovězí vývar základní 1 l
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej stolní 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 g
Smetana 12% (konzumní) 50 ml
Sůl 2 g
Máslo čerstvé 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vyšším, nejlépe 2litrovém kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem, ve kterém restujeme 20 minut na větší kousky nakrájenou cibuli. Potom přidáme oloupané a na silnější plátky nakrájené stroužky česneku. Cibuli s česnekem restujeme zvolna ještě 10 minut tak, aby směs nezhnědla, nezhořkla a neztratila svou vůni.
  2. Po orestování cibule s česnekem směs zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a osmažíme. Tím vytvoříme cibulovo-česnekovou jíšku. Do této jíšky přidáme horký vývar a přibližně dalších 30 minut na mírném ohni povaříme.
  3. Uvařenou cibulovou polévku můžeme rozmixovat, přilejeme trochu sladké smetany nebo šlehačky, osolíme a opepříme.
  4. Podáváme s osmaženým, na kostičky nakrájeným chlebem, bílým pečivem nebo krutony. Můžeme přidat nakrájenou zelenou nať, jarní cibulky a špetku sladké nebo pálivé červené papriky.