Bochánky se sušeným ovocem
Ingredience
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
7 g |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Meruňky sušené |
75 g |
Mléko polotučné |
240 ml |
Mouka žitná bílá |
500 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky sušené |
75 g |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme mouku se sušeným droždím, kořením, solí a cukrem. Přidáme máslo a směs rozemneme na drobenku. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Hněteme asi 10 minut, vytvarujeme do koule a vložíme do mísy potřené olejem. Pod čistou utěrkou necháme kynout 1 hodinu.
- Na pracovní desce těsto znovu prohněteme a přitom do něj zapracujeme nakrájené sušené ovoce.
- Těsto rozdělíme na 12 dílů, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut dokynout.
- Bochánky pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 minut.
- V misce smícháme moučkový cukr s vanilkovou trestí a lžící studené vody. Polevou potřeme teplé bochánky a necháme vychladnout.