Bochánky se sušeným ovocem

Ingredience


Cukr krupice 6 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí sušené 7 g
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Meruňky sušené 75 g
Mléko polotučné 240 ml
Mouka žitná bílá 500 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Švestky sušené 75 g
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 polévková lžíce
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme mouku se sušeným droždím, kořením, solí a cukrem. Přidáme máslo a směs rozemneme na drobenku. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Hněteme asi 10 minut, vytvarujeme do koule a vložíme do mísy potřené olejem. Pod čistou utěrkou necháme kynout 1 hodinu.
  2. Na pracovní desce těsto znovu prohněteme a přitom do něj zapracujeme nakrájené sušené ovoce.
  3. Těsto rozdělíme na 12 dílů, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut dokynout.
  4. Bochánky pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 minut.
  5. V misce smícháme moučkový cukr s vanilkovou trestí a lžící studené vody. Polevou potřeme teplé bochánky a necháme vychladnout.