Zajíc v portskám víně
Ingredience
Hříbky čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
20 g |
Šalotka |
160 g |
Slanina vepřová |
125 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Vývar z hovězích kostí |
900 ml |
Zaječí maso |
2 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
150 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Víno portské |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Marináda: smícháme portské, olej, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přidáme porce zajíce, v marinádě je několikrát obrátíme a necháme je 8 hodin v chladničce marinovat.
- Vyndáme maso z marinády (marinádu uchováme). V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce zajíce a zprudka je dohněda smažíme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.
- V pekáči vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme šalotku a dozlatova ji osmažíme. Vložíme houby a podusíme asi 2-3 minuty. Vše z oleje vyjmeme a ocedíme. Do pekáče přisypeme mouku a 1 minutu ji mícháme, aby se osmažila. Postupně přilijeme vývar a průběžně promícháváme, omáčku zredukujeme.
- Do pekáče vrátíme maso, houbovou směs a přilijeme procezenou marinádu. Přidáme petržel a podle chuti sůl a pepř. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.
- Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.