Zajíc v portskám víně

Ingredience


Hříbky čerstvé 250 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 20 g
Šalotka 160 g
Slanina vepřová 125 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 20 g
Vývar z hovězích kostí 900 ml
Zaječí maso 2 kg
Bobkový list 2 ks
Cibule 150 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Víno portské 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Marináda: smícháme portské, olej, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přidáme porce zajíce, v marinádě je několikrát obrátíme a necháme je 8 hodin v chladničce marinovat.
  2. Vyndáme maso z marinády (marinádu uchováme). V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce zajíce a zprudka je dohněda smažíme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.
  3. V pekáči vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme šalotku a dozlatova ji osmažíme. Vložíme houby a podusíme asi 2-3 minuty. Vše z oleje vyjmeme a ocedíme. Do pekáče přisypeme mouku a 1 minutu ji mícháme, aby se osmažila. Postupně přilijeme vývar a průběžně promícháváme, omáčku zredukujeme.
  4. Do pekáče vrátíme maso, houbovou směs a přilijeme procezenou marinádu. Přidáme petržel a podle chuti sůl a pepř. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.
  5. Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.