Špagety s masovými koulemi

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Estragon 1 polévková lžíce
Hovězí maso mleté 450 g
Hovězí vývar základní 2 dl
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná celozrnná 25 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Špagety 450 g
Strouhanka 150 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Strouhanku nasypeme do misky, přidáme mléko a dáme 30 minut stranou, aby se vsáklo.
  2. Rozpustíme v pánvi polovinu másla, přidáme mouku a smažíme 2 minuty. Přiléváme postupně hovězí vývar a pět minut povaříme. Vmícháme pokrájená rajčata, cukr, rajčatový protlak a estragon. Osolíme čtvrt lžičkou soli a povaříme 25 minut.
  3. Ve větší míse smícháme maso, pokrájenou cibuli, papriku a mlékem nasáklou strouhanku a osolíme čtvrt lžičkou soli. Z hmoty utvoříme 14 koulí. Rozehřejeme olej v pánvi a zbývající máslo a osmahneme koule do hněda. Poté přeložíme do zapékací mísy, přelijeme rajčatovou směsí z pánve, přikryjeme a zapékáme v předehřáté troubě 25 minut.
  4. Špagety uvaříme ve vodě s lžičkou solio na skus. Poté přecedíme a necháme okapat.
  5. Hovězí koule vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a podáváme se špagetami.