Sekaná z pohanky a čočky
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
200 g |
Droždí |
42 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Pohanka |
300 g |
Slanina vepřová |
70 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
100 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Promytou pohanku uvaříme v 6 dl vody na kaši. Když přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme ji 30 minut.
- Přebranou a promytou čočku zalijeme 4 dl vody a pomalu ji vaříme přibližně 15 minut do poloměkka. Poté pohanku a čočku scedíme z přebytečné vody a dáme do mísy.
- Slaninu pokrájíme na malé kostičky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si slaninu osmažíme dozlatova, škvarky ze slaniny vyjmeme a dáme k čočce. Na omastek ze slaniny dáme droždí, které za stálého míchání rozpustíme a vysmažíme (droždí je bez vody) a též přidáme k čočce.
- Ještě doložíme nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, majoránku, cibuli, prolisovaný česnek. Směs dobře promícháme a utvoříme z ní šišku. Těsto musí být tuhé a suché. Šišku sekané z pohanky a čočky přeneseme do zapékací mísy s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme přibližně 50 minut.
- Upečenou sekanou nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.