Domácí kynuté briošky

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Droždí sušené 7 g
Máslo čerstvé 175 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 375 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Přilijeme vlažné mléko, přidáme 3 vejce, vypracujeme těsto a hněteme 10 minut. Potom do základu zapracujeme změklé máslo a hněteme ještě 10 minut. Těsto vložíme do mísy potřené olejem a necháme do druhého dne v chladničce.
  2. Těsto krátce prohněteme a rozdělíme na 12 dílů. (Z každého dílu odřízneme malý kousek.) Těsto zakulatíme, vložíme do olejem vymazaných, vyšších kulatých formiček o průměru 12cm a navrch vmáčkneme vždy kuličku vytvarovanou z odříznutého těsta.
  3. Briošky urovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení necháme zchladnout na mřížce.