Domácí kynuté briošky
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Droždí sušené |
7 g |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
375 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Přilijeme vlažné mléko, přidáme 3 vejce, vypracujeme těsto a hněteme 10 minut. Potom do základu zapracujeme změklé máslo a hněteme ještě 10 minut. Těsto vložíme do mísy potřené olejem a necháme do druhého dne v chladničce.
- Těsto krátce prohněteme a rozdělíme na 12 dílů. (Z každého dílu odřízneme malý kousek.) Těsto zakulatíme, vložíme do olejem vymazaných, vyšších kulatých formiček o průměru 12cm a navrch vmáčkneme vždy kuličku vytvarovanou z odříznutého těsta.
- Briošky urovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení necháme zchladnout na mřížce.