Německý jablkový koláč
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
175 g |
Jablka |
2 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mléko polotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 g |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr krupice |
85 g |
Máslo čerstvé |
85 g |
Mouka pšeničná hrubá |
115 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na drobenku v míse smícháme hrubou mouku, cukr, skořici a máslo. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
- V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru a po částech vmícháme prošlehaná vejce. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme a nakonec vmícháme mléko. Vše ještě chvíli třeme.
- Polovinu těsta vložíme do dortové formy vymazané tukem a na dně vyložené pečicím papírem. Těsto poklademe polovinou oloupaných, na plátky nakrájených jablek, na ně rozetřeme zbylé těsto a poklademe zbylými jablky. Navrch koláče nahrubo nastrouháme vychlazenou drobenku.
- Koláč pečeme asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, vyklopíme a podáváme teplý.