Pečená vepřová kýta
Ingredience
Cibule |
120 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
60 g |
Olej slunečnicový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
5 g |
Vepřová kýta |
2 kg |
Vývar drůbeží |
300 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 160 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do kůže kýty uděláme dlouhé zářezy, vzdálené od sebe asi 1 cm. Maso potřeme trochou oleje, dobře ji osolíme, opepříme a dáme pekáč.
- Maso obložíme kolečkami mrkve a cibule. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu pečeme 2 1/2 hodiny, teploměr by měl ukazovat 90 C. Podle potřeby podléváme trochou vody.
- Z výpeku odstraníme mrkev a cibuli, kromě 1 lžíce sebereme všechen tuk.
- Výpek zaprášíme moukou, osmažíme ji, zalijeme vývarem a vaříme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu osolíme, opepříme
- a přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k masu.