Pečená vepřová kýta

Ingredience


Cibule 120 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 60 g
Olej slunečnicový 20 ml
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 5 g
Vepřová kýta 2 kg
Vývar drůbeží 300 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kůže kýty uděláme dlouhé zářezy, vzdálené od sebe asi 1 cm. Maso potřeme trochou oleje, dobře ji osolíme, opepříme a dáme pekáč.
  2. Maso obložíme kolečkami mrkve a cibule. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu pečeme 2 1/2 hodiny, teploměr by měl ukazovat 90 C. Podle potřeby podléváme trochou vody.
  3. Z výpeku odstraníme mrkev a cibuli, kromě 1 lžíce sebereme všechen tuk.
  4. Výpek zaprášíme moukou, osmažíme ji, zalijeme vývarem a vaříme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu osolíme, opepříme
  5. a přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k masu.