Rajčatové pohárky salmorejo
Ingredience
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb toastový |
3 plátek |
Mandle loupané |
60 g |
Olej olivový extra panenský |
100 ml |
Rajčata |
1 kg |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Prosciutto sušené |
4 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zralá rajčata spaříme a oloupeme (každé rajče nařízneme na vrcholku do kříže, ponoříme na minutu do vařící vody, scedíme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou), rozdělíme na půlky a odstraníme semena. Mandle spolu s toustovým chlebem rozmixujeme, přidáme česnek, rajčata, ocet a mixujeme dohladka. Ještě při mixování přiléváme zvolna olej, až vytvoříme emulzi, mixujeme přibližně tři minuty. Osolíme, eventuálně přidáme ještě ocet, a necháme dvě hodiny chladit.
- Směs rozdělíme do čtyř pohárků a posypeme nasekanými plátky sušené šunky a nadrobno rozsekaným vejcem uvařeným natvrdo. Nakonec pokapeme ještě olivovým olejem.