Rajčatové pohárky salmorejo

Ingredience


Balsamico ocet 1 kávová lžička
Česnek 3 stroužek
Chléb toastový 3 plátek
Mandle loupané 60 g
Olej olivový extra panenský 100 ml
Rajčata 1 kg
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Prosciutto sušené 4 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zralá rajčata spaříme a oloupeme (každé rajče nařízneme na vrcholku do kříže, ponoříme na minutu do vařící vody, scedíme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou), rozdělíme na půlky a odstraníme semena. Mandle spolu s toustovým chlebem rozmixujeme, přidáme česnek, rajčata, ocet a mixujeme dohladka. Ještě při mixování přiléváme zvolna olej, až vytvoříme emulzi, mixujeme přibližně tři minuty. Osolíme, eventuálně přidáme ještě ocet, a necháme dvě hodiny chladit.
  2. Směs rozdělíme do čtyř pohárků a posypeme nasekanými plátky sušené šunky a nadrobno rozsekaným vejcem uvařeným natvrdo. Nakonec pokapeme ještě olivovým olejem.