Pečená husa plněná jablky
Ingredience
Husa domácí |
1 kg |
Jablka |
1 kávová lžička |
Máslo jihočeské |
100 g |
Pepř černý mletý |
100 g |
Sádlo vepřové škvařené |
0.4 l |
Sůl |
1 kávová lžička |
Česnek |
3 stroužek |
Jablka |
5 ks |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Vývar z hovězích kostí |
4 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Husu umyjeme, očistíme, uřízneme křídla celou ji potřeme máslem a prolisovaným česnekem smíchaným se solí. Vnitřek potřeme taky a naplníme na půlky rozkrojenými neoloupanými jablky, k nim ještě přidáme kmín a otvor zašijeme. Husu položíme prsy dolů na sádlem vymaštěný pekáč, podlijeme vývarem, do kterého vmícháme pepř, a pečeme za občasného polévaní přibližně 60 minut. Potom husu otočíme na hřbet a dopečeme ještě 40 minut. Upečenou naporcujeme, polijeme vlastní šťávou a ke každé porci dáme půlku citronu.