Skopový guláš z Valašska

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Bobkový list 2 ks
Brambory 500 g
Celer bulvový 0.25 ks
Česnek 3 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chléb konzumní 300 g
Cibule 3 ks
Libeček 1 polévková lžíce
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Polévkové koření Maggi 1 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sádlo vepřové škvařené 100 g
Saturejka 2 polévková lžíce
Skopová krkovička 800 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme.
  2. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka.
  4. Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba.