Skopový guláš z Valašska
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
500 g |
Celer bulvový |
0.25 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb konzumní |
300 g |
Cibule |
3 ks |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Polévkové koření Maggi |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sádlo vepřové škvařené |
100 g |
Saturejka |
2 polévková lžíce |
Skopová krkovička |
800 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme.
- Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme.
- V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka.
- Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba.