Jablíčkový koláč s ořechy
Ingredience
Amonium |
1 špetka |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
80 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Hrozinky |
40 g |
Jablka |
0.5 kg |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
280 g |
Ořechy vlašské |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku prosejeme, přidáme polovinu cukru, nastrouhanou citronovou kůru, špetku amonia, rozsekané máslo a žloutky a vypracujeme lehké těsto. Na studeném místě necháme ztuhnout.
- Poté těsto vyválíme na dvě placky, kruhem je vykrojíme, jednu dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Z okrojených zbytků uděláme váleček a dáme jej kolem placky. Střed naplníme udušenými, nakrájenými jablky, posypeme rozinkami, cukrem, nasekanými ořechy a zakryjeme druhou plackou těsta. Povrch potřeme vejcem a upečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrem.