Třený koláč se sněhovým krémem

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 150 g
Džem rybízový 100 g
Mandle 20 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo umícháme, přidáme cukr, žloutky, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 20 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
  2. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do dortové formy, v mírně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Hotový koláč potřeme džemem, na něj rozprostřeme sněhový krém, posypeme nadrobno nasekanými mandlemi a vrátíme ještě na cca 4 minuty do trouby. Koláč posypeme cukrem, nakrájíme a mírně prochladlý můžeme podávat.
  3. Krém připravíme tak, že z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme 80 g cukru a poté vařečkou vmícháme zbytek cukru.