Třený koláč se sněhovým krémem
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
150 g |
Džem rybízový |
100 g |
Mandle |
20 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Máslo umícháme, přidáme cukr, žloutky, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 20 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do dortové formy, v mírně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Hotový koláč potřeme džemem, na něj rozprostřeme sněhový krém, posypeme nadrobno nasekanými mandlemi a vrátíme ještě na cca 4 minuty do trouby. Koláč posypeme cukrem, nakrájíme a mírně prochladlý můžeme podávat.
- Krém připravíme tak, že z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme 80 g cukru a poté vařečkou vmícháme zbytek cukru.