Jablka v sněhové závěji
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
160 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Cukr moučkový |
200 g |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Cukr krupice |
80 g |
Džem rybízový |
100 g |
Jablka |
10 ks |
Víno bílé |
0.125 l |
Voda pitná |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutek a vypracujeme jemné těsto, které následně na chladném místě necháme cca 30 min ztuhnout.
- Poté těsto rozválíme, okrajem kruhu z dortové formy vykrojíme a vložíme do formy. Na okraj položíme váleček, vytvořený z odkrojeného těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a v rozehřáté troubě upečeme do zlatova.
- Mezitím oloupeme jablka a podusíme je v bílém víně, smíchaném s vodou a s cukrem. Naplníme je zavařeninou, poklademe jimi koláč, nakupíme na ně sladký sníh, posypeme cukrem a v troubě necháme ještě cca 4 minuty zrůžovět.
- Hotový koláč přemístíme na mísu, ještě teplý podáváme.