Jablka v sněhové závěji

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 160 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Cukr moučkový 200 g
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Cukr krupice 80 g
Džem rybízový 100 g
Jablka 10 ks
Víno bílé 0.125 l
Voda pitná 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutek a vypracujeme jemné těsto, které následně na chladném místě necháme cca 30 min ztuhnout.
  2. Poté těsto rozválíme, okrajem kruhu z dortové formy vykrojíme a vložíme do formy. Na okraj položíme váleček, vytvořený z odkrojeného těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a v rozehřáté troubě upečeme do zlatova.
  3. Mezitím oloupeme jablka a podusíme je v bílém víně, smíchaném s vodou a s cukrem. Naplníme je zavařeninou, poklademe jimi koláč, nakupíme na ně sladký sníh, posypeme cukrem a v troubě necháme ještě cca 4 minuty zrůžovět.
  4. Hotový koláč přemístíme na mísu, ještě teplý podáváme.