Koláč z kysané smetany se švestkami a drobenkou
Ingredience
Cukr krupice |
144 g |
Cukr krystal |
8 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Švestky |
400 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Omyté švestky vypeckujeme, dáme do mísy a prosypeme krystalovým cukrem (4 lžíce).
- V menší misce promícháme (pomocí prstů) hrubou mouku s krystalovým cukrem (4 lžíce), vanilkovým cukrem a rozměklým máslem - vytvoříme drobenku.
- Do mísy dáme 1.5 šálku polohrubé mouky, 2 dl smetany, 1 šálek cukru, 1 dl oleje, 3 vejce a 1 prášek do pečiva, vše dobře promícháme.
- Těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Rozložíme na ně švestky, posypeme drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 20-30 minut.
- Upečený koláč po vychladnutí rozkrájíme a podáváme.