Koláč z kysané smetany se švestkami a drobenkou

Ingredience


Cukr krupice 144 g
Cukr krystal 8 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 150 g
Mouka pšeničná hrubá 5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Švestky 400 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté švestky vypeckujeme, dáme do mísy a prosypeme krystalovým cukrem (4 lžíce).
  2. V menší misce promícháme (pomocí prstů) hrubou mouku s krystalovým cukrem (4 lžíce), vanilkovým cukrem a rozměklým máslem - vytvoříme drobenku.
  3. Do mísy dáme 1.5 šálku polohrubé mouky, 2 dl smetany, 1 šálek cukru, 1 dl oleje, 3 vejce a 1 prášek do pečiva, vše dobře promícháme.
  4. Těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Rozložíme na ně švestky, posypeme drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 20-30 minut.
  5. Upečený koláč po vychladnutí rozkrájíme a podáváme.