Povidlové pirohy
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hrubá |
400 g |
Ořechy vlašské |
120 g |
Povidla švestková |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh měkký |
100 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál, kam jsme už nasypali mouku, přidáme vejce, sůl, měkký tvaroh a vypracujeme těsto, které na vále rozválíme na 3 cm silnou placku. Nakrájíme na čtverce, do každého čtverce dáme lžičku povidel, spojíme do trojúhelníku a okraje pomocí palců pořádně slepíme. Pirohy uvaříme ve vodě. Když vyplavou nahoru, jsou uvařené. Z vody je vybereme děravou vařečkou, dáváme do mísy, polijeme máslem a posypeme ořechy.
- Máslo rozehřejeme na pánvičce do růžova, ořechy pomeleme, osladíme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.