Čočka s hráškem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Čočka velkozrnná 1 šálek
Hrách 1 šálek
Majoránka 2 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si přebereme šálek čočky, promyjeme, dáme do kastrolu, zalijeme 2.5 dl vody. Šálek zeleného suchého hrášku promyjeme, dáme do druhého kastrolu, zalijeme 2.5 dl vody a též ho necháme do druhého dne namočený.
  2. Druhý den do čočky přidáme majoránku, bobkový list a polovinu dávky soli. Očistíme a omyjeme mrkev. Hrách osolíme zbylou solí, přidáme mrkev a luštěniny pomalu pod pokličkou vaříme každé zvlášť.
  3. Očistíme cibule s česnekem, cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova.
  4. Uvařené luštěniny smícháme s usmaženou cibulkou a česnekem. Dochutíme solí i majoránkou (1 lžička), vyjmeme bobkový list i mrkev, přimícháme 1 lžíci olivového oleje a podáváme.