Čočka s hráškem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Čočka velkozrnná |
1 šálek |
Hrách |
1 šálek |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem si přebereme šálek čočky, promyjeme, dáme do kastrolu, zalijeme 2.5 dl vody. Šálek zeleného suchého hrášku promyjeme, dáme do druhého kastrolu, zalijeme 2.5 dl vody a též ho necháme do druhého dne namočený.
- Druhý den do čočky přidáme majoránku, bobkový list a polovinu dávky soli. Očistíme a omyjeme mrkev. Hrách osolíme zbylou solí, přidáme mrkev a luštěniny pomalu pod pokličkou vaříme každé zvlášť.
- Očistíme cibule s česnekem, cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova.
- Uvařené luštěniny smícháme s usmaženou cibulkou a česnekem. Dochutíme solí i majoránkou (1 lžička), vyjmeme bobkový list i mrkev, přimícháme 1 lžíci olivového oleje a podáváme.