Kysané zelí z Valašska
Ingredience
Brambory |
700 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
80 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí kysané |
700 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, 1,5 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Uvaříme je doměkka (20 minut), pak je slijeme z vody.
- Kysané zelí (pokud je příliš kyselé, tak ho v sítu propláchneme pod tekoucí vodou) dáme do hrnce na 1 lžíci rozpáleného oleje a krátce, asi 10 minut, ho pod pokličkou podusíme. Zelí ochutíme solí (0,5–1 lžička), cukrem a bílým pepřem.
- Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpuštěném másle cibuli usmažíme dozlatova. Drobně pokrájenou slaninu si usmažíme dozlatova zvlášť.
- K bramborům přidáme podušené zelí, usmaženou cibulku, česnek, slaninu, promícháme a podáváme horké.