Kysané zelí z Valašska

Ingredience


Brambory 700 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 80 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zelí kysané 700 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, 1,5 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Uvaříme je doměkka (20 minut), pak je slijeme z vody.
  2. Kysané zelí (pokud je příliš kyselé, tak ho v sítu propláchneme pod tekoucí vodou) dáme do hrnce na 1 lžíci rozpáleného oleje a krátce, asi 10 minut, ho pod pokličkou podusíme. Zelí ochutíme solí (0,5–1 lžička), cukrem a bílým pepřem.
  3. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpuštěném másle cibuli usmažíme dozlatova. Drobně pokrájenou slaninu si usmažíme dozlatova zvlášť.
  4. K bramborům přidáme podušené zelí, usmaženou cibulku, česnek, slaninu, promícháme a podáváme horké.