Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha
Ingredience
Cukr krupice |
45 g |
Hřebíček |
1 ks |
Hrušky |
100 g |
Křížaly (sušená jablka) |
50 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
1.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Švestky sušené |
100 g |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené ovoce: švestky bez pecek, jablka – křížaly, hrušky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (5 dl). Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme je minimálně 3/4 hodiny, až se rozvaří.
- Mezitím si v mléce rozmícháme maizenu.
- Z rozvařeného ovoce vyjmeme hřebíček a vše jemně rozmixujeme (nebo propasírujeme přes síto).
- Omáčku znovu přivedeme k varu, přimícháme mléko s maizenou a necháme přejít 1 minutu varem.
- Lepochu dochutíme případně cukrem, špetkou soli a můžeme ji i přikyselit octem. Omáčku podáváme horkou.