Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha

Ingredience


Cukr krupice 45 g
Hřebíček 1 ks
Hrušky 100 g
Křížaly (sušená jablka) 50 g
Maizena - kukuřičný škrob 1.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2 dl
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Švestky sušené 100 g
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené ovoce: švestky bez pecek, jablka – křížaly, hrušky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (5 dl). Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme je minimálně 3/4 hodiny, až se rozvaří.
  2. Mezitím si v mléce rozmícháme maizenu.
  3. Z rozvařeného ovoce vyjmeme hřebíček a vše jemně rozmixujeme (nebo propasírujeme přes síto).
  4. Omáčku znovu přivedeme k varu, přimícháme mléko s maizenou a necháme přejít 1 minutu varem.
  5. Lepochu dochutíme případně cukrem, špetkou soli a můžeme ji i přikyselit octem. Omáčku podáváme horkou.