Pravá švestková omáčka z Valašska

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Povidla švestková 4 polévková lžíce
Rum 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce si dáme rozpustit máslo, přimícháme hladkou mouku, promícháme a usmažíme světlou jíšku.
  2. Za stálého míchání přilijeme 5 dl studené vody, dobře jíšku rozšleháme a pomalu vaříme. Přimícháme švestková povidla, když jsou dobře rozmíchaná, necháme přejít varem a pak omáčku odstavíme. Ochutíme solí a dosladíme.
  3. Omáčku přecedíme přes síto do druhého hrnce, přimícháme rum, 0,5 lžíce másla a podáváme.