Angreštová omáčka
Ingredience
Angrešt |
500 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný zralý angrešt (bez stopek a okvětí) důkladně v sítu pod tekoucí vodou promyjeme. Angrešt dáme do hrnce s 5 dl vody a pomalu, za stálého míchání ho vaříme přibližně 10-15 minut. Pak angrešt i s vodou prolisujeme přes síto do misky.
- V druhém hrnci si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní angreštový protlak, sůl, cukr a citronovou šťávu. Měla by mít zvláštní, sladkokyselou chuť.
- Omáčku za stálého míchání povaříme přibližně dalších 5-7 minut, odstavíme ji z plotny a po chvilce do ní přimícháme sladkou smetanu a podáváme.