Angreštová omáčka

Ingredience


Angrešt 500 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 2 špetka
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný zralý angrešt (bez stopek a okvětí) důkladně v sítu pod tekoucí vodou promyjeme. Angrešt dáme do hrnce s 5 dl vody a pomalu, za stálého míchání ho vaříme přibližně 10-15 minut. Pak angrešt i s vodou prolisujeme přes síto do misky.
  2. V druhém hrnci si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní angreštový protlak, sůl, cukr a citronovou šťávu. Měla by mít zvláštní, sladkokyselou chuť.
  3. Omáčku za stálého míchání povaříme přibližně dalších 5-7 minut, odstavíme ji z plotny a po chvilce do ní přimícháme sladkou smetanu a podáváme.