Opilé švestky s vanilkovým krémem

Ingredience


Cinzano bianco 200 ml
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Džus jahodový 200 ml
Mléko polotučné 400 ml
Muškátový oříšek 2 kávová lžička
Švestky 8 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme k varu cinzano s džusem a švestkami. Na mírném ohni povaříme asi 40min, dokud švestky nezměknou. Poté je vyjmeme a sirup odložíme stranou.
  2. Mezitím smícháme mléko, strouhaný muškátový oříšek, rozpůlený vyškrábnutý vanilkový lusk i se semínky a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme cca 15min stát. Vanilkový lusk vyjmeme, hrnec zakryjeme poklicí.
  3. V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny, dáme do horké vodní lázně a postupně vmícháme svařené mléko. Za stálého míchání zahříváme dokud krém nezhoustne. Poté mísu vyjmeme a krém propasírujeme přes síto.
  4. Švestky rozdělíme do misek, zalijeme sirupem a podáváme s vanilkovým krémem.