Vepřová játra z Valašska
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí maso přední |
300 g |
Játra vepřová |
300 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
1 l |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřový bok |
300 g |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Játra omyjeme a pokrájíme na 8 dílů.
- Omyté hovězí přední maso a vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně na masovém strojku pomeleme. Maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, vejce, strouhanku, papriku sladkou i pálivou, pepř, majoránku, kmín a sůl podle chuti. Směs dobře promícháme a postupným přidáváním mléka (až 1 litr) zjemníme na vláčnou sekanou (fáš). Rozdělíme ji na 8 dílů.
- Do každého dílu sekané zabalíme díl jater.
- Zapékací mísu vymažeme sádlem do které zabalená játra poskládáme. Dáme je do předem vyhřáté trouby na 220°C. Když maso začíná asi po 10 minutách chytat růžovou barvu, tak játra podlijeme 1-3 dl vody a pečeme do zlatohněda (podobně jak karbanátky).
- Přibližně pečeme 25-35 minut, během pečení několikrát maso polijeme výpekem.