Vepřová játra z Valašska

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí maso přední 300 g
Játra vepřová 300 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 1 l
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 2 polévková lžíce
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Vepřový bok 300 g
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Játra omyjeme a pokrájíme na 8 dílů.
  2. Omyté hovězí přední maso a vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně na masovém strojku pomeleme. Maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, vejce, strouhanku, papriku sladkou i pálivou, pepř, majoránku, kmín a sůl podle chuti. Směs dobře promícháme a postupným přidáváním mléka (až 1 litr) zjemníme na vláčnou sekanou (fáš). Rozdělíme ji na 8 dílů.
  3. Do každého dílu sekané zabalíme díl jater.
  4. Zapékací mísu vymažeme sádlem do které zabalená játra poskládáme. Dáme je do předem vyhřáté trouby na 220°C. Když maso začíná asi po 10 minutách chytat růžovou barvu, tak játra podlijeme 1-3 dl vody a pečeme do zlatohněda (podobně jak karbanátky).
  5. Přibližně pečeme 25-35 minut, během pečení několikrát maso polijeme výpekem.